Hakan Bilgisayar
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hakan Bilgisayar

FULL PROGRAM PAYLAŞIM
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Sazan Balığı Nasıl Avlanır-Sazan Balığı Avlama Yöntemleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 225
Kayıt tarihi : 04/07/10

Sazan Balığı Nasıl Avlanır-Sazan Balığı Avlama Yöntemleri  Empty
MesajKonu: Sazan Balığı Nasıl Avlanır-Sazan Balığı Avlama Yöntemleri    Sazan Balığı Nasıl Avlanır-Sazan Balığı Avlama Yöntemleri  I_icon_minitimeC.tesi Ağus. 14, 2010 3:48 pm

SAZAN AVI :

En makbul kabul edilen cinsi Aynalı sazan dır. Doğal takvime göre Arpa hasadından sonra oltaya vurmaya başlar ve bağbozumuna kadar bereketli av verir. Özellikle iri boylarının yakalanması için gece avı tercih edilmektedir . Tüm tatlı su balık avcılarının en çok avladıkları balık çeşidi sazandır. Tatlı su balık avı denilince akla ilk gelen sazan avıdır.Dip oltası ve şamandıralı olta ile iki şekilde avı yapılır. Sazan avı için bir çok yem kullanılabilir.Bu herkesin bildiği yemlerden başka yöresel olarak kullanılan çeşitli tahıl hamurları da mevcuttur. Birçok türü olan sazanın en çok bilinen türü kara sazan ve aynalı sazandır. Hangi tür sazan olursa olsunhangi yöntemle av yapılırsa yapılsın avlanılacak bölge mutlaka önce yemlenmelidir.

[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
YEMLEME :

Bu işlem için en uygun materyal bayat ekmek ve haşlanmış tahıldır. Ufalanmış bayat ekmek yada tahıl çamurla karıştırılıp avuç içine sığacak büyüklükte toplar yapılır. Bunlar güneş altında 2-3 saat kadar kurutulur . Daha sonra bu materyal avlanacak mıntıkaya atılır. Balığın oltaya vurmasına göre yarım saatte bir yada saat başı 1 top atılarak balıkların o bölgede toplanması sağlanır.

BULUNDUĞU YERLER :

Sazan hafif meyilli yerlerde bulunur. Çok dik yamaç kenarlarında bulunmaz. Baraj yada göle açılan küçük dere yataklarının ağızlarında bahar yağmurlarının aktığı su yollarının önlerinde dibi kayalık olmayan akıntı ağızlarında bilhassa kumluk ve yosunlu kısımlarda çokça görülürler. Akarsularda ise ağaç kökleri sazlık araları ve kovuklarda irileri kaya önlerindeki derin girdaplarda ve akıntılı yerlerde suların köpürerek aktığı akıntı ağzının hemen önünde bulunurlar.

ŞAMANDIRALI TAKIM İLE AVI :

Önceden yemlenen bölgeye 50-60 numara misinadan oluşan bir bedene fırdöndü bağlanır bunun ucuna aynı kalınlıkta 30 cm kadar bir misina beden bağlanır ve şamandıra mantarı burada yer alır. Bununda ucuna klipsli bir fırdöndü bağlanır. Klipsten itibaren 40 numara misina ile 1 metre kadar bir köstek bağlanır ve olta iğnesi bunun ucuna bağlanır. Bu şekilde bağlamanın faydası olta iğnesini rahatça değiştirebilmek ve iri bir balık yakalandığında şayet misina kopacak olursa tüm takıma zarar vermek yerine uçtan kopmasını sağlamaktır.Eğer makine ve kamışla av yapılıyorsa makinenin debriaj sistemi bulunduğundan beden için 40 köstek için 35 numaralı misinalar kullanılabilir. Kullanılacak yem olta iğnesine iğnenin tamamını kapatacak şekilde takılıp olta atılır. Balık yemi kaptığında hemen tasma vurulmamalıdır. Balık şamandırayı birkaç metre ***ürdükten sonra tasma vurulup balığın direnci ölçülür. Oltada iri bir balık olduğu anlaşılırsa misina yavaş yavaş çekilir. Çok direnç gösterirse hafifçe bırakılıp tekrar çekilmelidir. Bu işlem balığın yorulup kendini bırakmasına kadar sürdürülmelidir bu bazen 15 dakika kadar sürebilir. Balık kıyıya geldiğinde en iyisi kepçe ile almaktır. Eğer kepçe yoksa misinadan tutarak balık dışarı alınmamalı mutlaka bir el ile balık karnından tutularak karaya alınmalıdır. Bu işlemler mümkün olduğunca sessiz yapılmalı yemlediğimiz yerde başka balıklarında olabileceği untulmamalıdır. Avladığınız yerin özelliğine ve balığın iriliğine göre suya düşmemek için mutlaka önlem alınmalı eğer can güvenliği tehlikeye düşecekse teredüt edilmeden balık salıverilmelidir.

DİPOLTASI İLE AVI :

Bunun için Gerekli olan misina kalınlığı şamandıralı oltanın ki gibidir. Bedene tek bir klipsli fırdöndü bağlanır. Bunun ucuna yine aynı kalınlıkta 1 m kadar bir beden ve bununda ucuna 30-40 gr. Bir kurşun ağırlık bağlanır. Bu 1 m lik kısma yine 1 boy ince 25-30 cm’lik bir köstek ile 2 olta iğnesi bağlanmalıdır. 2‘ den fazla iğne bağlamak oltanın idaresini güçleştirir. İğneler yemlenip atıldıktan sonra bir ucu sivriltilmiş 40-50 cm lik ağaç bir kazık yere saplanır. Bu kazıkların üstüne bir çentik açılıp oltanın boşluğu alındıktan sonra buna mandal yada klipsle bir çıngırdak bağlanır.Bu yöntem avcıya 1 den fazla oltayı idare etme şansı yaratır. Çıngırdak çaldıktan sonra ayrıca tasalanmaya gerek yoktur. Şamandıralı oltada tarif edildiği gibi balık dikkatlice çekilir. Burada dikkat edilecek en önemli nokta avcının idare edebileceği kadar olta kullanmasıdır. Çünkü genellikle çıngırdaklar peş peşe çaldığından lüzumundan fazla olta atmak hem zamanında çekilemeyen oltanın karışmasına hem fazla gürültü balığın ürkmesine neden olabilir hem de zaten dar ve az olan avlaklardan daha fazla sayıda balıkçı yararlanabilir.

KÜSPELİ TAKIM İLE AVI :

Bu yöntem özellikle aynalı sazan avı için en geçerli yöntemlerden biridir.Tabaka halindeki preslenmiş ay çiçeği küspesi 5x5x5 cm ölçülerinden küçük olmamak kaydıyla küp yada dikdörtgen prizması şeklinde kesilir. Tam ortasından matkapla delinir.( Bu işlemler sırasında oluşacak talaşı sakın heba etmeyin) Bedeni oluşturacak misina ucuna klipsli bir fırdöndü bağlanır. Bu fırdöndüye aynı kalınlıkta 10-15 cm lik bir kısa beden ilave edilip küspenin deliğinden geçirilir ve ucuna üçlü bir fırdöndü bağlanır. Bundan amaç suda eriyen küspeyi rahatça değiştirmektir. Üçlü fırdöndünün serbest kalan iki halkasının her birine bedenden 1 boy ince misina ile 8-10 cm uzunluğunda 4der tane köstek bağlanır bunların ucuna da olta iğnesi bağlanır. Böylece 8 olta iğneli bir takım donatılmış olur. Olta iğneleri küspenin muhtelif yerlerine birbirine dolaşmayacak şekilde tutturulur. Bu takıma ağırlık bağlanmaz çünkü küspenin kendisi hem ağırlık hem de yem görevi görür. Dip oltası gibi atılıp çıngırak bağlanabilir. Küspe suda çok yavaş eriyerek dağılırken bunu yemek isteyen balıklar olta iğnelerine takılırlar.Sazan avında verimli bir av geçirmek istiyorsanız yöresel etkenleri de göz önünde bulundurmanızın yararı olur neden derseniz genel anlamda tepki verdiği yemler her ne kadar benzerlik gösterse de bazen farklı yemlere tepki verebilmektedirler.Bunun içinde yem alternatifiniz ne kadar çok olursa boş dönme ihtimalinizi azaltmış olursunuz ayrıca av yapacağınız yerde hangi yemle avlanacaksanız onunla yemleme yapmalısınız.

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yildizuydu.eniyiforum.org
Admin
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 225
Kayıt tarihi : 04/07/10

Sazan Balığı Nasıl Avlanır-Sazan Balığı Avlama Yöntemleri  Empty
MesajKonu: sazan avı   Sazan Balığı Nasıl Avlanır-Sazan Balığı Avlama Yöntemleri  I_icon_minitimePtsi Eyl. 13, 2010 11:41 am

ilk once saazan avında duracagınız yer cok onemlıdır benım genellıkle durdugum yerler gollerın veya barajların dereyle bırlesdıği noktalardır eger barajda veya golde dere yoksa guzel hosuma gıden koyları kullanıorum cunku sazan yemlenmek veya guneslenmek ıcın bu noktalara gelıo ve bu yerın sessız olması cok onemlı gerekırse ayakkabılarımı cıkarıp oltardan 30 40 m uzaga otururum cunku sazan yurumekdekı tıtresımlerı bıle duyuyor ve oltalarımda 1 numara tek ıgne kullanırım onde iğne 2 karıs arkada gezer kursun olur bunu kullanmamın sebebı balık oltaya takıldıkdan sonra onunla ıstedıgım gıbı mucadele etmek daha fazla iğne oldumun dıger ıgnelerı bıyere takdırıp balıgın azını yırtarak kacması daha kolay ve ve ben sazan avında kuspe yaylı sıstem kullanmam tek iğne kullanırım mısırıda dırek igneye gecırmem ıgneyli ıpe 3 veya 4 mısır gecırırım ve o gecırmıs oldugum ıplı mısırı 1cm ıp payı bırakarak igneye baglarım 1cm pay bırakmamın sebebi sazan yemını dırek yutmaz once emer ondan sonra yutar eger oltanızda ıgneyı hıssederse o yemı almazve oltalrımı oldugu kadar yanyana atarım 2 olta arasında 1 veya 2 karıs mesafe bırakarak atarım bunu atma sebebım sadece balıkları tek noktda toplamak yanı 4 oltam varsa 1m2 ıcıne hepsını atmak balık o noktaya geldımın oltanıza vurma sansı daha cok artar eger gece ıse oltalarınızın arasındakı mesafeyı acınız sebebi ıse karanlıkda balık cekerken oltalarınız karısmaması yemlemesı ise saban yardımıyla 1 saatde bır mısır kuspesı un yumurda ve haslanmıs mısırı kararak yapmıs oldugunuz yemle yemlemek bunlar 2 topdan fazla olmıcak sekılde tam oltalırnızın izasına atmak sartıyla ve bu sekılde avlanırsanız 1 kgdan asarıya sazan avlamazsınız benım cok memnun oldugum bır yontemdır herkese ii avlar...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yildizuydu.eniyiforum.org
 
Sazan Balığı Nasıl Avlanır-Sazan Balığı Avlama Yöntemleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Hakan Bilgisayar :: Eğlence :: AMATÖR BALIKCILIK-
Buraya geçin: